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Response to Request for Information

Reference FOI 0615140
Date 25 June 2015

Waste Collection

Request and response in ‘blue’:

I am writing to request the following information under the Freedom of Information
Act (2000), or if you think more appropriate under the Environmental Information
Regulations (2004).

1. Is residual waste collection for your authority carried out by in house resources
or is it outsourced to a third party? Outsourced

2. Is recycling collection carried out by in house resources or is it outsourced to a
third party? (Please advise if there are separate contracts for dry recycling and
organic recycling). Outsourced

3. If waste collection is managed in house, what is the approximate expenditure
per annum? Please provide gross expenditure (before any income). Please
include expenditure on collection only (i.e. no disposal costs). N/A

4. If it is outsourced:
a. Which outsourcing firm(s) are used? Amey
b. When did the contract(s) start? April 2006
c. When is the contract(s) due to terminate? 2021
d. Can the contract(s) be extended, and if so by how many months? Possible

7 year extension
e. What is the total annual value of the contract(s)? We can confirm that the

department holds information that you have asked for in relation to the
above. However, the information is exempt under section 21 of the FOI
Act because it is reasonably accessible to you, and I am pleased to inform
you that you can access it on our website via the following links:

http://data.wolverhampton.gov.uk/View/finance

Section 21(1) of the Freedom of Information Act exempts disclosure of
information that is reasonably accessible by other means, and the terms
of the exemption mean that we do not have to consider whether or not it
would be in the public interest for you to have the information.

http://data.wolverhampton.gov.uk/View/finance
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You can find out more about Section 21 by reading the extract from the
Act, available at:

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/section/21
f. Where spend is part of a broader multi-service contract, please provide an

estimate of spend on waste services only. N/A
g. Does your current refuse collection contract contain targets for the

diversion of waste from landfill? If so, please specify the target for each
year of the contract, No

h. Does the contract(s) cover just your authority or any neighbouring
authorities? Just this Local Authority

i. Who was responsible for waste collection before the start of the current
contract(s)? If previously outsourced, please specify which outsourcing
firm and the annual value of the previous contract – in house

5. Which of the following services do you offer customers?
a. Waste services

i. Collection - Yes
ii. Disposal of general refuse - Yes
iii. Disposal of recyclates - Yes

b. Type of waste collected
i. Residual waste - Yes
ii. Food waste - Yes
iii. Co-mingled recycling - Yes
iv. Kerbside sort recycling - No
v. Garden waste - Yes
vi. Waste Electrical and Electronic Equipment recycling (WEEE) at hwrc

sites
vii. Other (please specify)
viii. If you outsource your waste collection, are any non-waste services

included in the contract? E.g. Grounds maintenance, Street
cleaning, etc. No

6. Over the latest available period, what proportion of total collections were
‘missed’? (please state the period provided). April 2014 to March 2015
(inclusive) = 2326 collections (includes domestic bin, recycling bin, garden
waste bin and food caddy)
a. A ‘missed’ collection is any collection which is known by the authority not

to have taken place on the prescribed day due to a failure of the authority
or its contractor

7. Does the authority receive rebates from recycling? (A rebate is defined as any
payment received by the authority in respect to the disposal of recyclates) No

a. If so, what has been the annual value of all rebates over the last three
years? (please specify the years covered). N/A

8. Does the authority take the risk of changes in commodity prices for recyclates?
No

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/36/section/21
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a. Please state the nature of any risk sharing mechanisms that the authority
has in place with any provider of waste management. N/A

9. If garden waste is collected in your authority, which of the following options
apply:
b. Garden waste collections are free of charge to residents (i.e. the authority

cover the full cost of this service). Yes
c. Garden waste is collected and paid for by residents (i.e. residents cover

the full cost of this service). No
d. Residents pay a contribution to garden waste collection but it is partially

subsidised by the authority”. No


